Michel Moran z wizytą w naszej szkole
12 KWIETNIA 2017 r
DZIEŃ CZEKOLADY W ZESPOLE SZKÓŁ W ZBICZNIE
Czekolada to jeden z najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, który smakuje małym i dużym. W związku z tym, 12 kwietnia obchodzony jest „ Światowy Dzień Czekolady”. Z tej okazji w Szkole Podstawowej w Zbicznie, uczniowie klas I-III realizowali „słodki, czekoladowy temat”. W tym najsłodszym dniu w roku mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole Michela Moran– zawodowego kucharza, restauratora i jurora Masterschef oraz Masterschef Junior.
Obchody Dnia Czekolady rozpoczęliśmy prezentacją multimedialną pt. „ Jak powstaje czekolada” przygotowaną przez uczniów klasy drugiej pod kierunkiem p. Moniki Ośwałdowskiej- Kania.
12 kwietnia był też dniem ogłoszenia wyników konkursu na „Najciekawszy przepis czekoladowy” zorganizowanego przez p. Monikę Ośwałdowską- Kania i p. Joannę Hartkę.
Celem konkursu było kształtowanie u uczniów prawidłowych nawyków pisarskich, doskonalenie estetyki pisma oraz poprawności ortograficznej, a także wrażliwości plastycznej i twórczej. Jury wyłoniło 14 zwycięzców:
1. Patrycję Calińską z kl.1
2. Patrycję Wiśniewską z kl.1
3. Zofię Kucach z kl.1
4. Dawida Kulwickiego z kl.1
5. Nikolę Wołowską z kl. 2a
6. Ryszarda Rynkowskiego z kl.2c
7. Wiktorię Wilkanowską z kl. 2c
8. Joannę Ziółkowską z kl.2c
9. Alicję Choszczewską z kl. 2c
10. Patryka Wołowskiego z kl. 3a
11. Ninę Krzyżanowską z kl.3a
12. Martynę Zielińską z kl. 3a
13. Piotra Różyckiego z kl. 3a
14. Huberta Grzonkowskiego z kl. 3b
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dyplomy i słodkie upominki. Dodatkową nagrodą dla laureatów było przygotowanie deseru czekoladowego pod kierunkiem GOŚCIA SPECJALNEGO- PANA MICHELA MORAN. Zabawa była niesamowita- wszyscy wygrali !!!!! A desery – „palce lizać!!!!!!
Część oficjalną zakończył układ taneczny „ Chocolate” w wykonaniu uczniów klas: 2c i 3a przygotowanych przez p. Joannę Hartkę i p.Monikę Ośwałdowska- Kania.
Po części oficjalnej uczniowie klas I-III i starsi mieli zaszczyt otrzymania autografu oraz pamiątkowego zdjęcia z panem Michelem Moran.
Państwo – Edyta i Ryszard Rynkowscy dodatkowo na tę uroczystość, przygotowali słodką niespodziankę dla dzieci klas I-III i Przedszkolaków – degustację czekolady, która popłynęła z czekoladowych fontann.
Na zakończenie słodkiej uroczystości uczniowie wraz z zaproszonymi gośćmi raz jeszcze zatańczyli taniec „Chocolate”.
Ten niezwykły dzień na długo pozostanie w naszej pamięci.
Pomysłodawcami oraz współorganizatorami całej uroczystości oprócz nauczycieli- pani Moniki Ośwałdowskiej- Kani oraz pani Joanny Hartki byli Państwo Edyta i Ryszard Rynkowscy – DZIĘKUJEMY!!!!!!!!
Inf. Monika Ośwałdowska – Kania
{youtube}QruDjb8rUjQ&feature=youtu.be{/youtube}